Artikelen met de tag persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke groei betekent jezelf beter leren kennen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en bewuste stappen zetten
Hoe blijf je jezelf uitdagen in je werk? Hoe vergroot je je veerkracht en zelfvertrouwen? Groei hoeft niet groots en meeslepend te zijn – kleine, gerichte stappen maken vaak het grootste verschil. In deze blogs deel ik inzichten en strategieën om op een praktische en haalbare manier te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.
Soms verstop je iets zó goed dat je het zelf niet meer terugvindt. Dat gebeurde ooit met Pasen, toen de kinderen van mijn broer eieren verstopten in de tuin van mijn moeder. Een deel werd gevonden, maar sommige zijn nooit meer opgedoken. Ik vraag me nog steeds af of ze ergens onder een struik liggen… Gek genoeg werkt het in je loopbaan net zo. Door de jaren heen verzamel je vaardigheden en ervaringen, maar sommige raak je ‘kwijt’. Ze verdwijnen naar de achtergrond, terwijl ze nog steeds waardevol kunnen zijn. Misschien is het tijd om opnieuw op zoek te gaan in jouw loopbaantuin. Wie weet welke vergeten schatten je daar vindt.
Angst voor falen is een bekend concept. Maar heb je weleens stilgestaan bij de angst voor succes? Wat als je daadwerkelijk bereikt waar je al zo lang van droomt? In De Alchemist van Paulo Coelho worstelt de handelaar uit de kristalwinkel met deze vraag. Hij heeft jarenlang verlangd naar zijn reis naar Mekka, maar vraagt zich af: wat blijft er over als hij zijn doel écht bereikt? Deze angst zie je ook terug in loopbanen. Hoe herken je het en hoe zorg je dat het je niet tegenhoudt?
Sommige uitspraken lijken uit een sprookje te komen, maar blijken in de praktijk net zo hardnekkig als inspirerend. "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan," wordt vaak toegeschreven aan Pippi Langkous, maar op de officiële website van Astrid Lindgren staat dat ze dit nooit heeft gezegd. Toch blijft de quote overal opduiken, van koffiemokken tot carrièreadviezen. Maar hoe bruikbaar is deze gedachte eigenlijk in de praktijk?
Stel je voor dat je dagboeken uit het verleden leest, geschreven door iemand die nog geen idee had hoe haar toekomst eruit zou zien. De kleine momenten, de hoopvolle verwachtingen, de zorgen om wat komen gaat—alles op papier gezet zonder te weten wat er écht zou gebeuren. Drie jaar geleden kreeg ik de dagboeken van mijn overgrootmoeder in handen. Tientallen jaren aan gedachten en observaties, vastgelegd in een tijd waarin de toekomst nog openlag. Maar wat haar nog onbekend was, is voor mij geschiedenis.
Soms lijken we vast te zitten in een situatie die ons niet gelukkig maakt, terwijl de mogelijkheid tot verandering binnen handbereik ligt. Net als de handelaar uit De Alchemist van Paulo Coelho, die in zijn kristalwinkel op een heuvel blijft wachten op klanten, blijven veel mensen hangen in een baan waar ze niet meer blij van worden. Niet omdat er geen kansen zijn, maar omdat het idee van verandering spannend voelt. Wat houdt jou tegen om een eerste stap te zetten?
De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in het vinden van werk, talentontwikkeling en loopbaanadvies. Maar hoe ver reikt deze technologie? Krijg je straks automatisch een baan aangeboden die AI als ‘perfect’ voor jou ziet? Of blijft er ruimte voor eigen keuzes, experimenteren en onverwachte carrièrestappen? In deze blog verkennen we de kansen en risico’s van AI in loopbaanontwikkeling en ontdekken we hoe je zelf de regie houdt.
De wereld van werk verandert razendsnel. Automatisering, AI en digitalisering beïnvloeden hoe we werken, met wie en welke vaardigheden we nodig hebben. In deze blog werpen we een blik op 2045: hoe ziet werk er dan uit? De arbeidsmarkt biedt volop kansen, maar vraagt om een andere mindset. Niet vasthouden aan oude zekerheden, maar meebewegen met verandering. Wie flexibel blijft, zich ontwikkelt en technologie als kans ziet, blijft relevant.
De arbeidsmarkt verandert in een razend tempo. Automatisering, kunstmatige intelligentie en technologische innovaties zorgen ervoor dat sommige banen verdwijnen, terwijl er tegelijkertijd nieuwe functies ontstaan. Hoe weet je of jouw beroep toekomstbestendig is? En hoe bereid je je voor op een baan die nu misschien nog niet eens bestaat?
De arbeidsmarkt verandert sneller dan ooit. Technologische innovaties, automatisering en economische verschuivingen zorgen ervoor dat veel banen verdwijnen en nieuwe functies ontstaan. Hoe zorg je ervoor dat jouw carrière niet stilvalt, maar juist meegroeit met deze ontwikkelingen? In deze blog ontdek je zeven strategieën om je loopbaan toekomstbestendig te maken.
Als kind dacht ik dat er een moment zou komen waarop ik alles zou begrijpen—dat volwassen zijn betekende dat je wist wat je deed. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik ontdekte dat niemand echt een handleiding voor het leven heeft. Dit besef kwam opnieuw bij me op toen ik een jong meisje in de trein observeerde. Haar vastberadenheid om volwassen te lijken weerspiegelde een universele waarheid: we spelen allemaal een rol, ook op de werkvloer. Maar wat betekent het eigenlijk om ‘volwassen’ te zijn?